SOCIALISME I ANARQUISME A CATALUNYA – ELS ORÍGENS DE LA CNT

 

El llibre de l'historiador Xavier Cuadrat que, a continuació presentem, és, sense cap mena de dubte, una de les millors intervencions històriques que s'han escrit sobre el moviment obrer català de la primera dècada del segle XX. La seva anàlisi minuciosa i precisa, documentada sobre diverses fonts primàries del periodisme obrer anarquista i socialista, ens ajuda a valorar amb certa profunditat el complexes entramats socials i polítics en els quals es debatia bona part del moviment obrer català, en els seus processos de coordinació organitzativa durant aquesta època. Aquesta convergència de l´ “obrerisme de classe” s'iniciaria primerament amb el projecte reeixit de “Solidaritat Obrera” en 1907 i posteriorment, i de forma més ambiciosa, amb l'inici de la construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT) en 1910.

Per contextualitzar la importància del llibre, aparegut en 1975, així com l'escassetat d'obres anteriors de contingut obrerista, vaig a citar unes paraules del pròleg que ens informen de l'estat precari en el qual es trobaven en aquells moments les anàlisis sobre el moviment obrer català i espanyol respectivament. Així mateix es destaca una certa revitalització historiogràfica que va ser molt prolífica en els anys immediatament posteriors a la mort del dictador Franco pel que fa a diverses facetes del moviment obrer espanyol en el seu conjunt.
 

“Resulta confortante, en la actualidad, comprobar el interés que la historia del movimiento obrero suscita entre los investigadores y un amplio sector de público lector. Hace tan sólo diez años, eran contados los estudios existentes en este campo particular de la historiografía de nuestro país. Hoy, en cambio, y no sin cierta agradable sorpresa, cae uno en la cuenta de que desbordaría la simple enumeración de las obras escritas y publicadas por historiadores salidos de las promociones jóvenes, cuyos hombres son ya muy numerosos.

Las principales etapas de la acción del movimiento obrero en España van quedando cubiertas gracias a esfuerzos que, afortunadamente, ya no resultan aislados y excepcionales.”

Caldria afirmar de tota manera, que en ple sistema franquista, eren si més no problemàtic dur a terme recerques històriques que analitzessin des d'una absoluta llibertat de recerca alguns aspectes determinats sobre la història del moviment obrer d'arrel anarquista o socialista. El fort condicionament negatiu que pressuposava la dictadura franquista és sense cap dubte una de les raons principals del perquè no es conegués o divulgués la memòria històrica del moviment obrer anterior a la dictadura franquista durant tan dilatat temps. Les encertades paraules del pròleg ens indiquen “un canvi de signe” que s'estava produint progressivament durant els últims anys del franquisme i que constaten precisament la dificultat del propi règim dictatorial per poder fer callar una contestació plural que s'anava estenent per diversos sectors socials i/o culturals.

El llibre de Xavier Cuadrat, té com a fil conductor principal a ressaltar, l'anàlisi històrica detallada de les dues ideologies vertebradores que més havien influït en el moviment obrer català en els seus intents d'agrupació local i sectorial durant la primera dècada del segle XX.

Tant des del propagandisme anarquista com des del d'adscripció socialista se'ns ofereixen informacions suficients com per poder-nos fer una composició de lloc de les seves diverses experiències en les lluites obreres i en els intents d'organització i coordinació en l'àmbit del moviment obrer català. De les seves recerques sobre aquest tema queden ben definides algunes conclusions que avui dia són considerades com a rellevants en l'àmbit de la recerca històrica “del obrerismo de clase catalàn”.
 

En primer lloc la “debilitat” estructural que patia el socialisme català per poder dur a terme una agrupació substantiva de la classe obrera catalana entorn dels seus objectius ideològics i polítics. En segon lloc el paper central que van tenir els propagandistes llibertaris en la progressiva implantació d'una organització de base territorial àmplia que englobés a la major part de la classe obrera catalana.

Aquesta última afirmació, àdhuc sent totalment veritable, necessitava recolzar-se en la interrelació de les altres cultures obreristes existents per arribar a realitzar un dels somnis més preuats del obrerisme català: assentar-se com una única organització del proletariat de la Catalunya Obrera que contrarestés la potència de l'enemic comú que era la burgesia. Sense la influència del societarisme d'influència anarquista hagués estat molt dificultós arribar a vertebrar orgànicament a la classe obrera catalana; però així mateix també era necessari  comptar amb el pes significatiu d'altres societats obreres locals perquè aquest procés d'agrupació fos el més ampli possible.
 

Aquesta és, a grans trets i sintetitzant molt, la història que ens mostra i analitza Xavier Cuadrat, a través dels processos organitzatius que es van desenvolupar durant el període de 1907 a 1911. En primer lloc com a “Solidaritat Obrera” al 1907 i posteriorment mitjançant l'intent de plasmar una organització obrera d'àmbit estatal que seria coneguda com a Confederació Nacional del Treball (CNT) a partir de 1910.
 

El seu fil argumental és precís i clar, utilitzant una tècnica històrica que fuig de grans paraules o excés d'elucubració retòrica. Xavier Cuadrat utilitza una metodologia que es sustenta en la constatació empírica, a través de diferents fonts d'informació, per poder anar construint un relat històric sòlid que contingui una evidència factual difícil de rebatre i que ha estat i crec que encara segueix sent un d'aquells llibres d'història del moviment obrer català “troncals” en el que fa referència al període històric i a la temàtica analitzada.

El CEDALL ha cregut convenient dur a terme la digitalització d'aquest magnífic llibre per les raons que s'han expressat anteriorment en aquesta breu introducció i així mateix per poder facilitar a investigadors i/o apassionats de la història del moviment obrer català el seu coneixement i gaudi del relatat per l'autor.
 


 

 

 

 

EQUIP Cedall (Maig 2013)

 

 

 

Pàgina inicial       Documentació        I.H.L.