PREMSA I PROPAGANDISME LLIBERTARI DESPRÉS DE LA MORT  DEL DICTADOR A ESPANYA (1976-2005)

Per si algú en dubtés o simplement ho desconegués, els llibertaris i les llibertàries, en les seves diverses manifestacions i expressions socials organitzades, van tenir un arrelament popular de rellevància, tant en els últims anys del franquisme, durant el postfranquisme i posteriorment en els anys més recents.

Aquesta asseveració, que pogués tenir cert aire militant categòric i d'adhesió a un projecte col·lectiu poliforme, i que per a alguns només semblaria existir com a “soroll de fons” assimilat, ens ha deixat petjades impreses de variats ressons que ens interpel·len i ens mostren les seves diverses tonalitats narratives i rebels.

L'historiador Carles Sanz, des de fa ja bastant temps, s'ha dedicat i segueix obstinat en l'obstinació de mostrar-nos d'una forma precisa i metòdica les diverses expressions de la premsa que ens ocupa, convertint-se en un sòlid especialista del propagandisme llibertari més recent en l'estat espanyol.

El sistemàtic treball que ha dut a terme a través del “Catálogo de Prensa Libertaria y Anarcosindicalista en España (1976-2005)” ha estat reconegut com una brillant eina de recerca que ens pot ajudar a comprendre l'extensa polisèmia llibertària i així mateix l'arrelament social del “fet llibertari” al nostre país.

El “Catálogo” que us mostrem a continuació, amb l'acord i acceptació de l'autor, no és rabiosament “nou”. De fet, hauríem d'afirmar que ja atresora una sòlida “història” en diverses pàgines web afins a la narrativa llibertària on es pot consultar amb facilitat.

El Cedall, només ha volgut sumar-se per donar major visibilitat a la seva iniciativa i  ser un portaveu més del treball desenvolupat pel company Carles Sanz, en el seu conegut intent d'agrupar aquells materials interessants i al seu torn necessaris que ens ajuden a conèixer l'expressivitat llibertària més recent en l'estat espanyol.

Esperem que la consulta del “Catálogo” us sigui rabiosament alliçonadora…


 

 

 

 

EQUIP Cedall (Setembre 2019)

 

 

 

Pàgina inicial       Documentació        I.H.L.